JAN ANNE VAN DER LAAN
 

Onvoltooid verleden

volgende | terug

 

De zaak Van der Laan

Mijn opa Frans van der Laan was een plaatselijke aannemer in Kollum. In de wijde omgeving bouwde hij scholen, kerken en droomkastelen. In 1893 was zijn vader Eelke van der Laan het bouwbedrijf begonnen in een voormalige koetsierswoning aan de Voorstraat. Hij kocht dat pand van twee oude dames voor vijfhonderd gulden en dagelijks twee emmertjes water uit de pomp op het erf. Zoals deze Eelke op de fiets naar Assen ging om daar een villa te bouwen, zo bouwde mijn opa Frans zonder zelf over auto’s te beschikken alle veertien treinstations tussen Groningen en Delfzijl. Zijn bedrijf had de potentie uit te groeien tot een Heijmans, Volkerwessels of BAM. Maar er kwam een kink in de kabel. Hoe en wat ging er allemaal mis?

Dat kun je lezen in de familiebiografie die ik heb geschreven. Daarin gaat het vooral om het gezin van mijn grootouders. Alles draaide daar om het voortbestaan van de zaak en daarin gingen ze ver. Middels interviews met ooms en tantes, neven en nichten, ontdek ik hoe ver precies. Naast een aantal markante portretten levert dat een interessante hoeveelheid soms tegengestelde meningen en feiten op.

De geschiedenis van het aannemersbedrijf begon met de man met de baard, de vader van mijn opa. Hij werd door de Kollumers ook wel Eelke de Straatprediker genoemd. Waarom dat zo is kun je in het boek lezen. Onder onderstaande link heb ik een aantal getekende en geschilderde portretten neergezet:

     
Van der Laans

Scenes uit mijn jeugd


  De slechte fotograaf (2012) Aan de hand (2012) 1964 (2012)

 
 

All art is quite useless.
Oscar Wilde in The Picture of Dorian Gray (1891)

volgende | terug